Kryckor – Din väg till självständighet

När man har skadat benen eller ryggen, kan det vara svårt att ta sig runt på egen hand utan hjälpmedel. Kryckor är en nödvändighet för att kunna ta sig fram och tillbaka utan hjälp. En bra krycka bör kännas trygg och ligga stadigt i handen. Handtaget på kryckan ska vara mjukt och den bör vara justerbar för att passa din höjd. Men vilken typ av krycka ska du välja?

Vad är kryckor?

En krycka är ett hjälpmedel som används när man har skadat benen eller ryggen. Ett par kryckor består av två delar – handtaget och skaftet som går ner till marken. Kryckan placeras under armhålan så att en del av vikten från kroppen förs över på kryckan. Detta minskar belastningen på det skadade benet eller ryggmuskulaturen och hjälper till att lindra smärta.

Olika typer av kryckor

Det finns flera olika typer av de att välja mellan beroende på dina behov. Standard-kryckor används vanligtvis för korta perioder och har en fast höjd. En annan populär typ är underarms-kryckor som har en rem som går runt armen och ger bättre stabilitet. För de som behöver extra stöd, finns det också axelskyddande kryckor som avlastar axlarna.

Hur man använder dem

När du använder kryckor för första gången, kan det kännas ovant, men efter en kort tid brukar de kännas bekvämare. Placera kryckorna på marken och stå upp så att du står upp. Flytta kryckorna en åt gången framåt. Placera kryckorna strax framför foten och stöd på armarna. Försiktig lyft upp foten och ställ rena på marken, parallellt med framsidan av kroppen. Upprepa med det andra benet.

Underhåll och skötsel

För att kryckor ska hålla länge och fungera optimalt, är det viktigt att du tar hand om dem. Du bör rengöra handtagen regelbundet med ljummet tvålvatten. Torka av torrluft efter tvättning. Kontrollera också att gummidoppen på kryckorna inte har slitna eller spruckna. Om det är så, byt ut dem så snart som möjligt.

Att välja rätt typ av krycka kan göra en stor skillnad när man behöver använda dem. Det är viktigt att kryckorna ligger bra i handen och går att justera i höjdled för att passa dig. Genom att välja rätt typ av kryckor, fokusera på underhåll och skötsel och lära sig hur man använder dem på ett säkert sätt, kan du självständigt ta dig runt utan hjälp. Ta hand om dina kryckor, så kommer de att ta hand om dig.